Y-tunnuksen tarkistus

Haluan tarkistaa Y-tunnuksen oikeellisuuden:

Ohjelma tarkistaa että Y-tunnus on muodostettu oikein ja se sisältää oikeat tarkistussummat. Huom! Se ei kuitenkaan pysty kertomaan onko annettu Y-tunnus oikeasti olemassa. Voit hakea Y-tunnuksen tiedot suoraan Kauppalehden verkkopalvelusta tai hakea sitä YTJ-tietojärjestelmästä.

Mikä on Y-tunnus?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten myöntämä tunnus, jota käytetään yritysten ja yhteisöjen yksilöimiseen. Y-tunnuksia hallinnoidaan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) , josta ne ovat julkisesti saatavilla. Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva sekä tarkistusmerkki (esim. 1234567-1). ALV-tunniste muodostetaan Y-tunnuksen pohjalta.

Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi Y-tunnus. Valtion laitoksilla on kuitenkin omat Y-tunnuksensa. Yksityisillä elinkeinonharjoittajilla eli toiminimiyrittäjillä on myös oma henkilökohtainen Y-tunnuksensa. Se ei siirry, jos toiminimiyrittäjä myy liiketoimintansa tai muuttaa yritysmuotoa.

Lisätietoa Y-tunnuksesta

Y-tunnus ja kevytyrittäjyys

Lainsäädäntö ei tunne kevytyrittäjä-termiä, jonka takia sitä käytetään eri tavoin eri yhteyksissä ja eri palveluntarjoajilla. Esimerkiksi OP:n lanseeraamassa kevytyrittäjäpalvelussa, henkilöt ovat aina yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joilla on oma Y-tunnus.

Kevytyrittäjyys-termin ympärille on ilmaantunut suuri joukko laskutuspalveluita, jotka tarjoavat kevytyrittäjäpalvelua, siten että henkilö laskuttaa omat työnsä ko. palvelun kautta. Osassa näistä voi valita haluaako itselleen Y-tunnuksen, jolloin toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana, mutta valtaosassa toimitaan ilman Y-tunnusta, jolloin on ko. laskutuspalvelun palkkalistoilla. Huomaa, että kummassakin tapauksessa tulee itse vastata YEL-vakuutuksesta, jos työtulon raja ylittyy.

Lisätietoa kevytyrittäjyydestä

Onko sinulla tarvetta monipuoliselle laskutusohjelmalle?

Testaa helposti vaikka Gmail- tai Facebook- tunnuksellasi. Voit testata palvelua ilmaiseksi kuukauden ajan, jonka jälkeen alkaen 0 € / kk.

Ilmainen
Tarjoustyökalu
Laskupiste™-tarjoustyökalulla luot näyttävät tarjoukset helposti ja niiden pohjalta laskut kätevästi napin painalluksella.
Lisätietoa