Mikä on IP-osoitteeni?

  

IPv6:  

Mikä IP-osoite on?

IP-osoite on tietokoneen tai mobiililaitteen yksilöimiseen käytetty osoite. Yläpuolella näkyvä IP-osoitteesi on laitteesi julkinen osoite, joka ei välttämättä ole laitteesi yksilöity osoite vaan esim. langattoman reitittimesi, ADSL-modeemisi tai yrityksesi palomuurin ulospäin näkyvä osoite. Tällöin ko. laitteessa on kytkettynä NAT-tila, jolloin kaikilla ko. laitteeseen kytketyillä laitteilla on sama julkinen, nettiin näkyvä, IP-osoite. NAT on kotikäytön lisäksi erittäin yleinen yritysverkoissa, joissa yhden julkisen IP:n takana saattaa olla tuhansia tietokoneita ja muita verkkolaitteita.

Mikä on IPv6-protokolla?

Nykyinen IPv4-protokolla mahdollistaa neljä miljardia julkista IP-osoitetta. Vapaiden IP-osoitteiden saatavuus on aiheuttanut ongelmia jo pitkään ja näihin ongelmiin on luotu esim. yläpuolella mainittu NAT, jonka avulla yritysten tms. sisäverkoissa voi olla tuhansia laitteita, joilla ei ole omaa julkista IP-osoitetta ja jotka eivät tällöin vähennä vapaiden IPv4-osoitteiden määrää. Teknologian kehittymisen (mm. IoT-laitteiden) myötä IPv4-osoitteet tulevat kuitenkin loppumaan jossain vaiheessa ja tähän on avuksi kehitetty jo vuonna 2012 julkaistu IPv6-protokolla, joka tarjoaa 340 sekstiljoonaa (340 · 1036) IP-osoitetta, jolloin ei ole pelkoa niiden loppumisesta. Jos yläpuolella näkyvän IP-osoitteen lisäksi ei näy erillistä IPv6-osoitetta, tarkoittaa että ulospäin näkyvällä laitteellasi ei ole käytössä uutta IPv6-osoitetta.

Lisätietoa IP-osoitteesta (v4)
Lisätietoa IPv6-protokollasta
Lisätietoa NAT-osoitteenmuunnoksesta

Onko sinulla tarvetta monipuoliselle laskutusohjelmalle?

Testaa helposti vaikka Gmail- tai Facebook- tunnuksellasi. Voit testata palvelua ilmaiseksi kuukauden ajan, jonka jälkeen alkaen 0 € / kk.

Monipuolinen
Laskutusohjelma
Edullinen laskutusohjelma, verkkolaskutus ja osto/myyntiraportit hoitamaan PK-yrityksen laskutuksen. Kokeile kuukausi ilmaiseksi!
Lisätietoa