Arvonlisävero

Arvonlisävero, tunnettu myös nimellä ALV, on kulutusvero, joka lisätään tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Tätä veroa kerätään tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa, kunnes lopullinen tuote tai palvelu myydään kuluttajalle. Monissa maissa se on keskeinen osa valtion verotuloja.

Arvonlisäveron kertyminen

Jokainen myyty tuote tai palvelu sisältää arvonlisäveron, jonka suuruus voi vaihdella tuotetyypin mukaan. Myyvät yritykset keräävät tämän veron asiakkailta ja toimittavat sen sitten valtiolle. Tähän on kuitenkin olemassa myös poikkeuksia, kuten käänteinen arvonlisävero.

 

Miten ALV lasketaan?

Vero lisätään tuotteen myyntihintaan ja ilmoitetaan prosentuaalisesti. Eri tuotteille ja palveluille voi olla erilaisia verokantoja:

Yleinen kanta: 24%
Alennettu kanta: 14% (esim. elintarvikkeet) ja 10% (esim. kirjat ja liikuntapalvelut).

 

Käänteinen arvonlisävero

Tässä järjestelmässä ostaja maksaa arvonlisäveron suoraan verohallinnolle eikä myyjä veloita sitä. Ostaja voi myöhemmin vähentää tämän summan maksettavasta arvonlisäverostaan.

 

Yritysten rooli ja velvollisuudet

Yritysten tulee raportoida ja maksaa keräämänsä arvonlisävero määräajoin. He voivat vähentää maksamansa arvonlisäveron ostokuluina, joten he maksavat veroa vain lisäarvosta. Tämä rohkaisee investointeihin.

 

Erivapaudet ja vapaaehtoinen verovelvollisuus

Jos yrityksen liikevaihto jää alle 15 000 euroon vuosittain, arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Toisinaan on kuitenkin etua hakeutua ALV-velvolliseksi vapaaehtoisesti.

 

Pohdittavaa ja neuvontaa

ALV-laskenta voi olla haastavaa. Onkin suositeltavaa kääntyä veroneuvojien tai viranomaisten puoleen varmistaakseen kaikkien säännösten noudattamisen.

Ilmainen
Ajopäiväkirja
Laskupiste™-ajopäiväkirjalla hoidat ajokirjauksesi ja pidät ajopäiväkirjaa ilmaiseksi.
Lisätietoa