Suomen yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämä muutos vaikuttaa laajasti yritysten taloushallintoon ja laskutukseen. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä tämä muutos tarkoittaa yrityksellesi ja kuinka Laskupiste-laskutusohjelma sopeutuu näihin muutoksiin.

Mitä muutoksia tulee?

Hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä nostaa yleisen arvonlisäverokannan 25,5 prosenttiin. Tämä muutos tuo valtion kassaan arviolta miljardin euron lisätulot. Yleinen arvonlisäverokanta koskee useimpia tuotteita ja palveluita, mutta alennetut alv-kannat, kuten elintarvikkeiden ja lääkkeiden 14 prosenttia ja kirjojen sekä kulttuuripalveluiden 10 prosenttia, pysyvät ennallaan. Makeisten ja suklaan arvonlisävero on myös näillä näkymin nousemassa 14 prosentista 25,5 prosenttiin, mutta tämän aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Valtioneuvoston tiedote

Vaikutukset yrityksille

1. Hinnoittelu ja laskutus: Yritysten tulee päivittää hinnastonsa ja varmistaa, että uudet hinnat kattavat korotetun arvonlisäveron. Laskutuksessa on tärkeää huomioida toimituspäivämäärä, sillä se määrittää sovellettavan arvonlisäverokannan. Esimerkiksi, jos tavara toimitetaan elokuussa mutta laskutetaan syyskuussa, sovelletaan 24 prosentin verokantaa. Jos toimitus tapahtuu syyskuussa, sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa (vero.fi).

2. Taloushallinnon järjestelmät: Varmista, että käyttämäsi taloushallinnon ohjelmistot tukevat uutta 25,5 prosentin verokantaa. Vanhemmat järjestelmät saattavat vaatia päivityksiä, sillä ne eivät välttämättä tue desimaaleja verokannoissa (virtuaaliassari.fi).

3. Koulutus ja prosessit: On tärkeää kouluttaa henkilöstö uuteen verokantaan ja päivittää yrityksen sisäiset prosessit. Tämä varmistaa, että arvonlisäverokannan muutos huomioidaan oikein kaikissa laskutus- ja kirjanpitoprosesseissa.

Muutokset Laskupiste-laskutusohjelmassa

Laskupiste on hyvissä ajoin valmistautunut tukemaan uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa. Taustajärjestelmämme on tukenut jo aiemmin desimaaleja alv-prosenteissa ja huhtikuussa tekemämme päivitys toi saman tuen myös käyttöliittymäämme.

1.9.2024 alkaen

  • Verokannan voi vaihtaa uudella työkalulla keskitetysti kaikille tuotteille
    • Työkalu vaihtaa ainoastaan tuotteiden (sekä tuoteryhmien), joiden alv-% on nyt 24 arvoksi 25,5
    • Työkalu vaihtaa samalla yritys- ja käyttäjäkohtaisista asetuksista alv-%:n, jos se on nyt 24
  • Tuoteryhmän tuotteiden verokannan voi vaihtaa keskitetysti muokkaamalla tuoteryhmälle määritettyä alv-%:ia tai, jos sitä ei ole aiemmin ollut määritettynä, lisäämällä sille uuden.
    • Tämän toiminnon kautta voi myös tehdä muita muutoksia kuin 24 -> 25,5%
    • Huom! Jos tuote sisältää useamman veroprosentin sisältäviä tuotteita, varmista että haluat muuttaa näiden kaikki veroprosentiksi tuoteryhmälle määritetyn.
  • Palvelun oletus alv-% muutetaan 24 -> 25,5%
    • Jos olette määrittänyt yritys- tai käyttäjäkohtaisissa asetuksissanne oletus alv-%:n, tulee nämä muokata joko käsin tai ylempänä kerrotun työkalun avulla

Uusi verokanta on huomioitu myös mm. laskupohjissa, joissa pidempi alv-prosentti ei aiheuta layout-ongelmia, esim. rivittymällä kahdelle riville tai menemällä seuraavan sarakkeen päälle. Raportit on myös päivitetty vastaamaan uutta verokantaa.

Mitä minun pitää tehdä?

  • Päättää milloin teidän on paras muuttaa arvonlisäverokantanne
  • Selvittää millä tavalla haluatte alv-muutoksen näkyvän hinnoissanne
  • Käyttää joko uutta työkalua tai tuoteryhmien muokkausta tuotteiden alv-prosenttien päivittämiseksi
  • Varmistaa, että yritys- ja käyttäjäkohtaisissa asetuksissa on määritetty haluttu oletus alv-% tai että se on tyhjä, jolloin käytetään palvelun oletus alv-%:ia (= 1.9.2024 alkaen 25,5%)
  • Jos hintaselvityksen takia tuotteiden hintoja pitää muokata, voi niitä muokata joko käsin tai jos tuotteita on paljon, voi niitä muokata tuotteiden tuonti -toiminnon avulla

Miksi Laskupiste ei tee kaikkea automaattisesti?

Haluamme, että käyttäjämme saavat itse päättää missä kohtaa ja millä tavalla tekevät tarvittavat muutokset. Moni tekee syyskuussa vielä elokuun laskuja ja jos näissä toimituspäivä on ollut elokuun puolella, tulee niissä käyttää vanhoja verokantoja. Tällöin halutaan käyttää vielä vanhoja verokantoja ja vasta, kun ne on hoidettu, halutaan päivittää uudet. Toiset voivat haluta heti kuun vaihdettua päivittää verokannat ja näin se onnistuu kummallekin.

Miten alv-prosentin vaihtaminen vaikuttaa tuotteiden hintaan?

Jos tuotteelle on määritetty veroton hinta, ei veron korotus vaikuta tuotteen verottomaan hintaan vaan ainostaan verolliseen hintaan. Tällöin teille jää sama kate kuin aiemmin. Yritysasiakkaalle verollisen hinnan korotus ei vaikuta, koska se voi vähentää arvonlisäveron omassa verotuksessaan. Henkilöasiakkaalle veron korotus näkyy tuotteen hinnan kallistumisena.

Jos tuotteelle on määritetty verollinen hinta, niin tällöin veron korotus ei vaikuta verolliseen hintaan, mutta se vaikuttaa verottomaan hintaan, pienentäen sitä, jolloin kate jää pienemmäksi. Tällöin, jos haluatte pitää katteenne samana, tulee tuotteen verotonta hintaa kasvattaa tuotteille.

Minun pitää pystyä käyttämään tuotteella kahta eri alv-prosenttia?

Jos sinun tarvitsee luoda esim. tarjous uudella alv-prosentilla ja lasku vanhalla, tulee sinun ensin päättää, missä kohtaa päivität tuotteelle asetetun alv-prosentin. Tämän jälkeen kun lisäät tuotteen laskulle tai tarjoukselle, voit tarvittaessa muokata alv-prosenttia laskurivillä.

Yhteenveto

Arvonlisäverokannan korotus tuo mukanaan monia muutoksia yritysten arkeen, mutta oikeilla valmisteluilla ja työvälineillä siirtymä voi sujua jouhevasti. Laskupiste-laskutusohjelma on valmiina tukemaan yritystäsi tässä muutoksessa, varmistaen, että laskutus ja kirjanpito sujuvat ongelmitta.

Lisätietoa arvonlisäverokannan muutoksista löydät muun muassa Verohallinnon sivuilta.